Bambiriáda Aktuality Fotogaléria Pre Médiá Partneri Viete kto? Kontakt Staršie ročníky
Mesto Liptovský Mikuláš žilo celý týždeň Bambiriádou 2010 [16.05.2010]
Do Liptovského Mikuláša už po tretíkrát zavítal festival prace s deťmi a mládežou Bambiriáda 2010. V týždni od 10.-16. mája sa aj napriek rozmarom počasia, ktoré preverili pripravenosť organizátorov podarilo usporiadať festival s tohtoročným mottom „prevencia je viac ako represia“. Do Bambiriády 2O10 sa zapojilo 27 organizácií pracujúcich s deťmi a mládežou, ktoré mali možnosť ukázať deťom a širokej verejnosti, čo robia pre rozvoj osobnosti detí a mladých ľudí.

Pod ochrannou rukou hlavného organizátora eRko - HKSD a krajského koordinátora Rady mládeže Žilinského kraja odštartovala Bambiriáda 2010 volejbalovým maratónom na ZŠ J. Kráľa. Od 14 hodiny 9.mája do 14 hodiny 10. mája bojovalo o čo najlepšie umiestnenie 28 tímov v 5 kategóriách. Vynikajúca atmosféra zmarila akékoľvek známky únavy viac ako 200 súťažiacich a podporila ich športového ducha. Športovaniu však nebolo koniec, pretože v piatok 14. mája sa stretli mladí basketbalisti, aby si zmerali sily v streetbale. Najlepší tím vyzval na exhibičný zápas aj organizátorov, ktorých tesne porazil.

V ďalšie dni sa otvorili klubovne organizácií pravidelne pracujúcich s mládežou na území mesta. Do svojich brán vpustili širokú verejnosť eRko a Slovenský skauting, ktorí pripravili pre návštevníkov program podľa svojej záujmovej činnosti. Výnimkou neboli ani voľné vstupy a zľavy na rôzne podujatia. Potešila jazda na koňoch v Žiari, projekcia filmu v Klubovej scéne DK či nepochybne zaujímavá návšteva hasičskej zbrojnice.

Vyvrcholením celého týždňa bola prezentácia činnosti detských a mládežníckych organizácií na Námestí Osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši. V sobotu 15.mája od 9 hodiny žilo námestie pódiovými tanečnými vystúpeniami, divadelnými predstaveniami či adrenalínovým vystúpením gymnastov a svoje umenie predviedli aj nádejní mladí speváci. Na návštevníkov čakali okrem kultúrneho programu aj prezentačné stánky mikulášskych organizácií venujúcich sa deťom a mládeži. Tu si mali súťaživé tipy možnosť aj zasúťažiť a vyhrať atraktívne ceny. A počasie tiež akoby sa tešilo, dokonca zoslalo do Liptovského Mikuláša slnečné lúče a tak Bambiriáda 2010 oslávila úspešne už tretí ročník svojho fungovania v Liptovskom Mikuláši. 15. mája na Námestí osloboditeľov prezentovalo svoju činnosť 15 organizácií, na pódiu sa predstavilo 260 účinkujúcich a pri organizácii pomohlo 80 dobrovoľníkov. Hlavný prezentačný deň Bambiriády 2010 si vychutnalo viac ako 900 divákov a celý festival zaujal viac ako 2300 zúčastnených.

„Festival sa stal miestom, kde organizácie a hlavne dobrovoľníci ukázali mladým a deťom z nášho mesta možnosti pre hodnotne strávený voľný čas. Prevencia je pozitívne vplývanie vo výchove mladých počas celého roka tak, ako to zažívame v našich organizáciách nielen počas Bambiriády, ale už dlhé roky. Takýmto prístupom sa vyhneme represii a zostáva nám viac síl pre dobrovoľnícku prácu.“ Takto vysvetlil tohtoročné motto koordinátor Bambiriády 2010 v Liptovskom Mikuláši, Jozef Korený.

Záštitu nad celým podujatím prevzal predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár a primátor mesta Liptovský Mikuláš Ján Blcháč.