Bambiriáda Aktuality Fotogaléria Pre Médiá Partneri Viete kto? Kontakt Staršie ročníky
Bambiriáda 2010 po druhýkrát v Ružomberku [22.05.2010]
Ružomberok v druhom májovom týždni privítal po druhý krát festival práce s deťmi a mládežou. Tohoročným mottom celého festivalu bolo ,,prevencia je viac ako represia“.

Do ružomberskej Bambiriády 2010 sa zapojilo 32 organizácií pracujúcich s deťmi a mládežou. V rámci festivalového týždňa sa uskutočnilo viacero sprievodných aktivít. V utorok 11.mája v Kine Kultúra sa uskutočnila mládežnícka konferencia pod názvom Prevencia je viac ako represia, na ktorej sa prezentovali žiaci a študenti ružomberských škôl. 12. máj bol dňom detskej olympiády materských škôl, kde si zmerali sily v rôznych športových disciplínach naši najmenší ružomberčania. Študentský parlament pripravil pre svojich rovesníkov stretnutie s vedúcimi predstaviteľmi mesta na ktorom sa diskutovalo o mnohých témach týkajúcich sa najmä potrieb a záujmov mladých ľudí mesta Ružomberok. Stredná odborná škola polytechnická na celý bambiriádny týždeň ponúkla deťom jeden voľný vstup na krytú plaváreň. V tomto týždni svoje brány pre deti otvoril aj vojenský útvar, hasičský a záchranársky zbor, Liptovské múzeum, galéria Ľudovíta Fullu, mestská knižnica.

Vyvrcholením programu mala byť sobota 15. mája, ale zľakli sme sa hrozivej predpovedi počasia a preto sme hlavný program preložili o týždeň neskôr na 22. mája. A urobili sme dobre. Po dlhých daždivých dňoch práve táto sobota bola zaliata slnečnými lúčmi. Od rána panoval na Námestí Andreja Hlinku čulý ruch. Chlapci a dievčatá zo študentského parlamentu pripravovali pre jednotlivé prezentujúce sa organizácie prístrešky, stoly, stoličky. A o 13:00 to vypuklo. Námestie sa zmenilo na úľ plný detí a ich rodičov. Na hlavnom pódiu sa vystriedalo niekoľko stoviek mladých vystupujúcich, ďalšie deti sa zapojili do hier, súťaží a tvorivých dielní, ktoré pre deti pripravili školy, školské zariadenia a organizácie pracujúce s deťmi a mládežou. Ukážkami zo svojej ťažkej práce zaujali aj ružomberskí hasiči, Červený kríž a naši mestskí policajti.

Záštitu nad tohoročnou Bambiriádou prevzal Juraj Blanár, predseda žilinského samosprávneho kraja a Michal Slašťan primátor mesta Ružomberok.

Projekt bol spolufinancovaný mestom Ružomberok a Nadáciou Mondi SCP.

Za materiálnu pomoc ďakujeme Kultúrnemu domu Andreja Hlinku, pánovi Surovčekovi, Gymnáziu sv. Andreja a ZŠ Dončova.

Organizovanie takéhoto veľkého podujatia by sa nezaobišlo bez šikovných rúk a organizačných schopností dobrovoľníkov. Preto chcem touto cestou poďakovať všetkým, ktorí sa podieľali na celej organizácii tohoročnej Bambiriády a to najmä dievčatám a chlapcom zo študentského parlamentu a mojim kolegyniam z oddelenia školstva, mládeže a športu mestského úradu.

PaedDr. Viera Benková, Mesto Ružomberok